Köszöntjük az autonóm elektromobilitás új korszakában.

Az önvezető autókkal régen csak a tudományos fantasztikus filmekben találkozhattunk. Mára azonban megváltozott a világ. Hamarosan a világ számos nagyvárosában kipróbálhatjuk az IONIQ 5 alapjaira épülő, önvezető robottaxikat - elsőként Las Vegasban, már 2023-ban.

The all-electric IONIQ 5 robotaxi, Hyundai’s new driverless vehicle parked next to a house at sunset.

Az innováció a legemberibb dolgoknál kezdődik.

Habár maga a technológia is lenyűgöző, a robottaxi éppen emberi jellemzői miatt lesz emlékezetes, hiszen a legjobb emberi tulajdonságokkal ruháztuk fel.
The all-electric IONIQ 5 robotaxi Hyundai’s new driverless vehicle shown from the rear next to a house.

Biztonság és fenntarthatóság egysége.

Az autonóm közlekedést tisztán elektromos hajtástechnológiával társító IONIQ 5 robottaxi a biztonság és a fenntarthatóság emberközpontú értékeivel rendelkezik - olyan értékekkel, amelyek a Hyundai számára is létfontosságúak.

Emberek ihlették.

Emberek a robottaxi élményének középpontjában.

Ismerje meg az IONIQ 5-ösre épülő, önvezető robottaxit. Az autót megtanítottuk, hogy legyen tisztában környezetével, így ugyanúgy képes megbirkózni a problémás helyzetekkel, mint egy gondos, odafigyelő emberi autóvezető. Fékez, ha száguldó kerékpáros kerül az útjába, tiszteletben tartja a közlekedés más résztvevőit, és utat ad a megkülönböztető jelzéseit használó járműveknek. Mindez magától értetődő az IONIQ 5 robottaxi számára.

„A Hyundai Motor a kifejezetten akkumulátoros elektromos járművekhez kifejlesztett padlólemezre épülő IONIQ 5-öst teljesen autonóm járművek építésére alkalmas platformmá fejlesztette tovább.”  
Woongjun Jang - a Hyundai Motor Company autonóm mobilitási központjának vezetője

The all-electric Hyundai IONIQ 5 in silver pictured from the front.

Az IONIQ 5-ösre épül.

Dőljön hátra, és lazuljon el: a robottaxi a díjnyertes, tisztán elektromos IONIQ 5 összes kényelmi szolgáltatásával és ultramodern funkciójával gondoskodik önről.
 1. The all-electric Hyundai IONIQ 5 robotaxi shown from the side in white.

  Biztonságos autonóm működés.

  Hogy valóra válthassa a robottaxi álmát, a Hyundai számos szoftverrel és hardverrel szerelte fel a tisztán elektromos IONIQ 5-öst: kamerák, radarok és LiDAR érzékelők hada gondoskodik arról, hogy a jármű a legváltozatosabb menetkörülmények között képes legyen vezető nélkül is biztosan, biztonságosan haladni.

 1. 1
 1. The roomy interior of the IONIQ 5 robotaxi from Hyundai.

  Belső

  A Hyundai elektromos, globális moduláris platformjára (E-GMP) épülő IONIQ 5 robottaxi belső tere tágas, kényelmes környezetet biztosít ahhoz, hogy a vezető nélküli autó fedélzetén utazók felszabadultan dolgozhassanak, pihenhessenek, vagy társasági életet élhessenek. A fedélzeten található, emberközpontú kezelőfelületek lehetővé teszik az utasok számára, hogy menet közben ösztönös módon kapcsolatot teremtsenek járművükkel.

 1. 1

Emberi gondosság a robottaxi élményének középpontjában.

A videóból megismerheti, egy kis emberi gondoskodással hogyan tesszük még innovatívabbá, és ezáltal mindenki számára biztonságosabbá az önvezető mobilitást. Mérnökeink a gondos, odafigyelő autóvezetők – például a szüleik - viselkedéséből merítettek ihletet, majd ezeket a tapasztalatokat felhasználták a robottaxi autonóm vezetési technológiáinak fejlesztése során.

Fenntarthatóság

Még szabadabb mobilitás. Kevesebb dugó, kevesebb károsanyag-kibocsátás.

Azért valósítottuk meg a robottaxit, hogy választ találjunk a mindannyiunkat sújtó, valós problémákra - a közlekedési dugókra, a balesetekre, és a légszennyezésre -, és hogy minél több ember számára tegyük még szabadabbá a mobilitás élményét.

Biztonság

A legjobb vezetői tulajdonságokkal vértezzük fel önvezető technológiánkat.

A tisztán elektromos IONIQ 5-re épülő robottaxi az autóipari mérnökök társasága által meghatározott SAE 4. szintű önvezetésre képes, azaz biztonságosan tud emberi vezető nélkül közlekedni. A robottaxi valóra váltásához a Hyundai az önvezető technológiák piacának úttörő, vezető szereplőjével, a Motional vállalattal lépett együttműködésre, akik a biztonságos vezető nélküli használathoz szükséges hardverrel és szoftverrel szerelik fel a díjnyertes IONIQ 5-öst.
 1. Two close up views of the sensors fitted to the exterior of the driverless Hyundai IONIQ 5 robotaxi.

  Több mint 30 érzékelő

  Az IONIQ 5 robottaxi fedélzetén több mint harminc érzékelőt - kamerákat, radarokat, a fényt észlelő és távolságmérő LiDAR rendszereket - helyeztünk el elegáns formában. Ezek a környezet megbízható, 360 fokos érzékelésére, nagy felbontású képek készítésére, valamint a tárgyak és akadályok kiemelkedően nagy távolságról történő észlelésére képesek, ezzel támogatva a biztonságos autonóm működést. A Hyundai tervezői tudatosan nem rejtették el a robottaxi szenzorait. Ezek látványa azt üzeni a külvilágnak: „Rendelkezem mindazzal, ami ahhoz kell, hogy biztonságosan eljuttassam utasaimat úti céljukhoz.”

 1. 1
 1. The interior of the Hyundai IONIQ 5 robotaxi with the steering wheel and centre screen visible.

  Az autonóm közlekedés öt szintje.

  Tudta, hogy az autóipari mérnökök társasága (Society of Automotive Engineers, SAE) az autonóm mobilitás öt fejlettségi szintjét határozta meg? Az IONIQ 5 alapú robottaxi már most elérte a 4. szintet.

  1. szint - vezetőtámogatás. Sebességtartó automata, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer

  2. szint - részleges automatizálás. Parkolás, haladás meg-megtorpanó forgalomban

  3. szint - feltételes automatizálás. Bizonyos körülmények között alkalmas az autonóm közlekedésre

  4. szint - magas szintű automatizálás. Bizonyos körülmények között a jármű minden vezetéssel kapcsolatos tevékenységet önállóan elvégez

  5. szint - teljes automatizálás. A jármű minden körülmények között képes minden vezetéssel kapcsolatos tevékenységet önállóan elvégezni

 1. 1
 1. The all-electric Hyundai IONIQ 5 robotaxi covered in camouflage stickers driving down a street in Las Vegas.

  Szigorú közúti vizsgálatok, valós körülmények között.

  Hogy előkészítsük a robottaxi széles körű piaci bevezetését, több ezer problémás, kiszámíthatatlan helyzetben teszteltük annak képességeit, zárt és nyilvános útszakaszokon egyaránt, Las Vegasban, Los Angelesben és Szingapúrban. Ezen felül Las Vegasban több mint 100 ezer alkalommal szállítottunk átlagembereket. Utasaink kiemelkedően elégedettek voltak a szolgáltatással, az autók pedig egyetlen alkalommal sem okoztak balesetet.

 1. 1
 1. The all-electric Hyundai IONIQ 5 robotaxi stopping at the side of the road for an ambulance.

  Beépített óvatos vezetési stílus.

  Tudjuk, hogy az igazán jó autóvezetők mindig odafigyelnek a gyalogosok és kerékpárosok biztonságára. Tudatosan ügyelnek arra, hogy elengedjék a mentőautókat. Elengedik a szemből érkezőket, mielőtt nagy ívben balra kanyarodnának, és mindig emlékeztetik utasaikat, hogy csatolják be magukat. Mindezeket a figyelmességeket beépítettük a robottaxi emberközpontú működésébe.

 1. 1

Ismerje meg a robottaxi által kínált utasélményt.

Figyelje meg, hogyan dolgozik az IONIQ 5 robottaxi: miután felveszi utasait, az utóbbiak szemén keresztül élhetjük át, milyen érzés ezzel az ultramodern taxival eljutni A-ból B-be. A videó rávilágít arra, hogy az önvezető robottaxi olyan mobilitási megoldást nyújt, amellyel mindenki, minden helyzetben biztonságosan közlekedhet, a tinédzserektől kezdve a sérülteken át az idősekig.

Podcast

Egyedülálló bepillantás a robottaxi fejlesztésébe.

Az "Ott vagyunk már?" podcast szerkesztői a forradalmian új IONIQ 5 alapú robottaxi történetének a legmélyére ástak. Ebben az adásban Karl Iagnemma, a vezetés nélküli technológiák szakértőjének számító Motional vállalat vezérigazgatója, a robottaxi szellemi atyja – arról mesél Suzi Perry műsorvezetőnek, hogy hogyan kívánja mindennapi valósággá fejleszteni a teljesen autonóm közlekedést.